Eerste behandeling

EERSTE BEHANDELING

Het eerste consult bij uw chiropractor bestaat uit een vraaggesprek waarin u kunt vertellen wat de reden is van uw bezoek.

Consult

De chiropractor zal u vragen stellen, niet alleen over de pijn of klacht waar u voor komt, maar ook over uw gezondheid in het verleden. Sommige van deze vragen lijken misschien niet relevant, maar ze kunnen juist heel belangrijk zijn om een goed beeld te krijgen van uw gezondheid.

Eerste behandeling

Nadat uw ziektegeschiedenis is besproken, wordt een lichamelijk onderzoek gedaan. Dit onderzoek zal zich voornamelijk concentreren op uw spierskeletsysteem (de ruggengraat, gewrichten, armen en benen), maar het kan ook nodig zijn uw hart, longen en buik te onderzoeken.

Na het vraaggesprek en het lichamelijk onderzoek wordt meestal meteen met de behandeling begonnen. Uiteraard nadat eerst de resultaten van het onderzoek met u zijn doorgesproken.

Ook als de chiropractor niets voor u kan doen zal hij dat uitleggen. In sommige gevallen kan hij u eventueel doorverwijzen voor nader onderzoek.
Een chiropractor gebruikt verschillende technieken om klachten te behandelen. Deze technieken worden aangepast aan de aard van de klacht(en) en de bouw van de patiënt en variëren van langzame rek- en tractieoefeningen (bijvoorbeeld bij letsel aan de tussenwervelschijven) tot gewrichtscorrecties.

Een gewrichtscorrectie is een manipulatieve techniek van de gewrichten van wervelkolom, armen en/of benen. Meestal wordt daarbij een snelle druk uitgeoefend op het gewricht. Als het gewricht los komt, kan er een klikgeluid worden waargenomen. Deze klik is niets anders dan het geluid van gasbellen die zich in de gewrichtsvloeistof verplaatsen als de druk wegvalt.

Relatief veel voorkomende bijwerkingen zijn spierpijn of vermoeidheid, die meestal na een a twee dagen weer over zijn. Ook kan de pijn de eerste dagen wat erger worden. Dat is doorgaans een goed teken: de chiropractor heeft de spreekwoordelijke vinger op de zere plek weten te leggen!
Als u meerdere malen bent behandeld, zult u merken dat bijwerkingen minder optreden en dat uw klachten afnemen.

De duur van de behandeling hangt af van de aard en ernst van de klacht. Meestal zijn zes tot tien behandelingen voldoende om de klacht aan te pakken.

chiropractie